• Popoludnie - Rodičia s deťmi

          • Milé deti, vážení rodičia,

            pre žiakov prvého a druhého stupňa opäť  členovia Rodičovského združenia pri Základnej škole, Jánošovka pripravili športové popoludnie,  ktoré sa nesie pod názvom Popoludnie -  Rodičia s deťmi. Dovoľte mi, aby som Vás pozvala na uvedenú športovú akciu, ktorá sa uskutoční dňa 17.4. 2024(streda) o 16.00 hod. v telocvični Základnej školy, Jánošovka. Tí, ktorí prejavíte záujem sa prosím záväzne prihláste cez Edupage.  Akcia je veľmi obľúbená ako pre deti tak aj pre rodičov, kde strávia zhruba 2 hodinky zábavy pri plnení rôznych športových disciplín. Každé dieťa dostane darček a tí najlepší budú stáť na stupienkoch víťazov a odnesú si medaily. Všetkých čaká aj malé občerstvenie :-)

            Tešíme sa na Vás.

             

                                                                                               Janeta Póč Nováková – predseda RR

             

          • Burza kníh

          • Marec je mesiacom knihy a to je čas kedy by sme mali viac času venovať knihám. Na našej škole v tomto mesiaci prebehla akcia s názvom „Burza kníh“. Bol to už druhý ročník tejto skvelej akcie kde žiaci prvého a aj druhého stupňa v priebehu dvoch februárových týždňov nosili do školskej knižnice knihy, ktoré darovali na túto burzu. Boli to knihy, ktoré už prečítali alebo im už zaberajú zbytočne miesto v ich knižnici a rozhodli sa, že takéto knihy posunú na burzu, aby poslúžili iným deťom pri rozvoji čitateľskej gramotnosti.

            Po zozbieraní týchto kníh a ich roztriedení na čítanie pre prvý a druhý stupeň, boli knihy porozkladané v školskej knižnici a jednotlivé ročníky chodili na spomínanú burzu, pričom ktorá kniha ich oslovila a zaujala tú si zakúpili za symbolickú cenu.

            Výťažok z burzy použijeme na nákup nových kníh do školskej knižnice.

             

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili do tejto skvelej akcie a tešíme sa opäť o rok.

             

            Mgr. Mária Poliačiková

          • Okresné kolo - vybíjaná

          • Dňa 27.3.2024 sa žiačky našej školy zúčastnili okresného kola vo vybíjanej. Organizátorom bolo Centrum voľného času Brezno.

            Miesto konania bola Mestská športová hala Brezno – Mazorníkovo pri plavárni.

            Žiačky - 5. ročníka - Karin Pančíková

            - 6. ročníka – Nina Kováčiková, Vivien Kupcová, Gabika Zemková

            Tamara Giertlová, Paulína Pančíková, Michaela Štulrajterová

            - 7. ročníka – Lívia Goertlová, Leila Pervanová, Lea Stieranková,Emily Štulrajterová

            Dievčatá hrali v troch zápasoch a to zápas s Valaskou, gymnáziom Brezno a Podbrezovou – všetky tri zápasy vyhrali. Žiačky postúpili do finále a ich superkami boli žiačky z Pionierskej 2 v Brezne. Zápas skončili remízou no po sčítaní bodov naše žiačky obsadili krásne druhé miesto.

            Gratulujeme všetkým zúčastneným žiačkam a prajeme veľa síl do ďalších súťaži.

             

             

            Mgr. Mária Poliačiková

          • Veľkolepý Deň učiteľov 

          • Deň učiteľov je oslavou, uznaním tejto nikdy nekončiacej práce, ktorá je skôr poslaním v živote nás učiteľov. 

            Tento rok pedagógovia spolu s nepedagogickými zamestnancami ZŠ, Jánošovka oslávili svoj sviatok veľkolepo. Za kultúrnym programom vycestovali do divadla Nová Scéna v Bratislave. Vedenie školy vybralo muzikál Mamma Mia. Predstavenie bolo výborné, všetci si ho užili a v závere si zaspievali spolu s hercami známe hity skupiny ABBA. Bol to pre nás nezabudnuteľný zážitok, na ktorý budeme dlho spomínať. 

             

          • Kurikulárna reforma sa pomaly stáva realitou

          • Rok 2023 bol pre mnohých výnimočný, inšpiratívny i inovatívny. Inovácie sa dotkli aj školstva na Slovensku, keď poslanci v NR SR schválili nový Štátny vzdelávací program pre základné vzdelávanie. Ten je súčasťou kurikulárnej reformy, ktorá sa zameriava na plnenie potrieb vzdelávania v 21. storočí. V školskom roku 2023/2024 sa podľa nového kurikula vzdeláva vyše 40 škôl, avšak tieto zmeny v ďalších rokoch neobídu žiadnu základnú školu. Všetky základné školy začnú povinne vzdelávať podľa nového ŠVP od školského roku 2026/2027. A keďže čas je jediný nepriateľ, ktorého nemožno zastaviť, vedenie našej školy oslovilo pani riaditeľku ZŠ v Pohronskej Polhore, PaedDr. Drahomíru Tereňovú, aby nám bližšie objasnila, aké zmeny nás vlastne čakajú. Pani Tereňová prijala pozvanie na vzdelávanie pedagógov našej školy, ktoré sa uskutočnilo dňa 27.3.2024. Sme radi, že informácie, ktoré nám pani riaditeľka sprostredkovala, boli pre nás obohacujúce – doposiaľ nepoznané sa nám stalo zrozumiteľnejším.

            Mgr. Andrea Turňová

          • Osobnosti obce čítajú žiakom

          • 10.3.1796, teda presne pred 228. rokmi sa narodil Matej Hrebenda Hačavský, na počesť ktorého je už od roku 1955 v bývalom Československu marec považovaný za mesiac knihy. Velikán slovenskej literatúry nielen ako autor, ale aj ako šíriteľ kníh, rozširovateľ a zakladateľ knižníc, veľký cestovateľ a zároveň hlásateľ osvety o význame kníh, národnej identity a kultúry. Miloval knihy napriek tomu, že si žiadnu nedokázal sám prečítať – bol totiž od mladosti slepý. Jeho pozemská cesta začala a aj skončila v marci.

            V našej škole sa snažíme propagovať akúkoľvek formu čítania, podporovať našich žiakov v hľadaní krásy kníh, v príbehoch, ktoré nám ponúkajú a dávajú nám možnosť rozvíjať nielen slovnú zásobu, ale aj fantáziu, a tak sme pozvali do tried druhého a tretieho ročníka zástupcov obce. Naše pozvanie prijali: Mgr. Michal Vetrák (starosta obce), Mgr. Róbert Hlaváčik, Mgr. Miroslava Rosíková a v neposlednom rade „duša“ obecnej knižnice Mária Muránska. Pripravili si pre žiakov úryvky z kníh, ktoré im prečítali a následne sa spoločne pustili do bádania, lúštenia, súťaženia, besedovania, kreslenia, tvorenia, a aj tak zasievali dôležité semienka lásky ku knihám a čítaniu.

            Netradičné čítanie malo za cieľ zatraktívniť žiakom pohľad na knihu ako takú, ukázať, že v akomkoľvek veku či postavení je kniha našou každodennou súčasťou a možno aj prilákať nových čitateľov či už do obecnej knižnice, ale aj tej školskej.

            Veríme, že návšteva zástupcov obce bola príjemným spestrením školského života, ale aj príjemnou zmenou v pracovnom kolotoči zamestnancov obce. Tešíme sa na ďalšiu návštevu a prajeme si, aby sa z čitateľskej akcie „Osobnosti obce čítajú žiakom“ stala milá tradícia.

            J.Š.

          • Stretnutie učiteľov, seniorov, pri príležitosti Dňa učiteľov

          • Učitelia oslávili svoj sviatok - Deň učiteľov 28. marca. Pri tejto príležitosti sme nezabudli na našich bývalých učiteľov - dôchodcov a pozvali sme ich na posedenie, ktoré sa uskutočnilo v priestoroch ZŠ v Čiernom Balogu. Milým slovom ich privítalo vedenie školy a naši šikovní druháci ich potešili pekným folklórnym vystúpením a malým darčekom. Spoločné stretnutie sa nieslo v príjemnej atmosfére a družnom rozhovore o pekných časoch prežitých so žiakmi a kolegami na našej škole.

            Na záver stretnutia si prítomní navzájom zaželali, aby sa mohli o rok znova stretnúť.

            Mgr. Ľudmila Zemanová

          • Deň vody

          • 22. marca sme si na našej škole pripomenuli význam vody pre život na Zemi. Tento rok sa Svetový deň vody niesol v duchu využitia vody pre mier. Túto hlavnú tému dokonale vystihli žiaci 7.ročníka, ktorí vytvorili k danej problematike zaujímavé plagáty. Aj v ostatných triedach sa tvorilo, vymýšľalo a výsledkom sú spoločné projekty. Deviataci v rámci hodín chémie analyzovali zloženie rôznych druhov vôd a zisťovali ich ph. Na hodinách informatiky si zase žiaci mohli preveriť svoje vedomosti o vode v kvízových otázkach. A tí najmladší na našej škole sa snažili usilovne pracovať s maľovankou „Čo vedela kvapka“ a tretiaci si precvičili čítanie s porozumením o kvapke vody.

            Bez vody niet života. Je na nás, či ňou budeme naďalej plytvať a znečisťovať ju. Posolstvo Svetového dňa vody nás všetkých učí zastať, zamyslieť sa a spraviť správny krok, aby aj budúce generácie mohli čerpať z čistých prameňov našich vôd.

            Mgr. Silvia Pendziviaterová

          • Rozprávkový kvíz

          • Marec-prvý jarný mesiac, ktorý sa spája nielen s príchodom prvých slnečných dní ale je hlavne zasvätený knihám.  Naši štvrtáci privítali dňa 22.3. žiakov prvých ročníkov na Rozprávkovom kvíze, aby ich ešte viac vtiahli do sveta kníh, rozprávok a príbehov. Pre prváčikov si pripravili súťažné úlohy, s ktorými sa museli popasovať. V skupinách hľadali správne názvy popletených rozprávok, stavali puzzle či hradné veže... Spoločnými silami  ukázali,  čo všetko o rozprávkach vedia a ich snaha bola odmenená sladkou odmenou. 

            Veríme, že sa prváčikom aktivita páčila a čoskoro nás opäť navštívia. 

            4.B

          • Vynášanie Moreny

          • „ Nesieme Morenu, v oleji smaženú. Kde ju zanesieme.......“– vynášanie Moreny je jeden z najstarších zvykov na Slovensku.

            Zvyky, tradície, obyčaje či rôzne obrady vždy tvorili a tvoria dôležitú duchovnú kultúru národa. Na Slovensku sú zvyky neodmysliteľnou súčasťou tradičnej ľudovej kultúry. Dva týždne pred Veľkou nocou sa v kostoloch zakrývali kríže a ľudia tento deň nazvali Smrtnou nedeľou či nedeľou Moreny. Morena niesla aj mená ako Marmoriena, Marmuriena typické pre dolnú Oravu. Na Horehroní sa nazývala Marjena, Mamurejna. V Gemeri bola známa ako Hejhana a v niektorých spišských obciach dokonca ako Šmertka.

            Tento krásny a starý zvyk nám priblížili aj deti z hudobno- dramatického krúžku. Pripravili si krásny program tvorený jarnými hrami a na záver nám priblížili zvyk vynášania Moreny.   Potom sa všetci žiaci 1.stupňa  zoradili do sprievodu, na ktorého čele dievčatá z krúžku niesli Morenu. Keď sprievod prišiel k  potoku,  figurínu Moreny pán riaditeľ podpálil a hodil  ju do vody, aby spolu s ňou odplávala zima i všetko zlé.

            Mgr. Erika  Turčinová

          • NÁVŠTEVA BÁBKOVÉHO DIVADLA V BB

          • Bábkové divadlo, čarovný priestor, v ktorom bábkoherci prostredníctvom umenia poukázali na príbeh šteniatka Kamila. V dnešnej dobe takmer v každej domácnosti nájdeme psíka, ale nikto sa nezamýšľa nad tým, aké je spolužitie ľudí a psov dôležité. Čo to prináša psom? Kto sa od koho učí? Kto sa o koho stará? Dňa 19. marca 2024 nám všetko osobne vyrozprával Kamil, psík, ktorý si získal pozornosť našich piatakov a šiestakov. Predstavenie bolo zaujímavo popretkávané humornými i smutnými scénami, žiaci s očakávaním sledovali každé Kamilovo gesto a vciťovali sa do jeho útleho telíčka. Dôkazom, že sa predstavenie žiakom páčilo, bola odmena v podobe obrovského potlesku.

            Mgr. Andrea Turňová

          • ŠKOLIČKA KORČUĽOVANIA

          • Že športové aktivity nie sú našim žiakom cudzie už vieme dávno. Veď s radosťou sa už niekoľko rokov zapájajú do možnosti naučiť sa, či zdokonaliť, v lyžovaní a v plávaní na kurzoch, ktoré pre nich organizuje naša škola.

            Tento školský rok sme dostali ponuku od HK Brezno na účasť našich prvákov a druhákov na Školičke korčuľovania, kde by týždeň pod vedením ich trénerov a za pomoci hier a rôznych pomôcok mohli aj tento šport začať „ovládať“, či aspoň si osvojiť jeho základy.

            Záujem predčil naše očakávania a v počte 50 žiakov sme ŠKOLIČKU absolvovali.

            Deti si napriek nespočetným pádom pobyt na ľade užívali. Naháňačky s trénermi, vozenie na „hadoch“, či skúšanie kontrolovaných pádov deti zaujalo. Posledný deň mohli svoje schopnosti predviesť aj svojim rodičom a starým rodičom.

            No a diplomy a medaile na krku boli už len krásnou bodkou za zaujímavým týždňom.

             

            Mgr. Katarína Pepichová

          • Smútočné oznámenie

          • S hlbokým zármutkom Vám oznamujeme, že nás dňa 18.3.2024 navždy opustila naša bývalá kolegyňa Mgr.Eva Kubišová.

            Navždy sa zastavilo srdce našej Evky, ktorú sme všetci poznali, vážili si ju a mali sme ju radi. Odišla od nás, odišla navždy!

            Smrť, ktorá neľútostne dopĺňa všetky zákony, ju vytrhla z našej spoločnosti, z jej zaslúženého dôchodku a od jej blízkych.

            V živote človeka sú chvíle, o ktorých vieme, že prídu a predsa nás ich príchod prekvapí.

            Vyjadrujeme úprimnú sústrasť celej rodine.

            Česť jej pamiatke!

          • Testovanie 9 2024

          • V zmysle dokumentu Sprievodca školským rokom 2023/2024 sa riadny termín Testovania 9 v školskom roku 2023/2024 uskutoční v dňoch 20.marca 2024 (streda). 

            Na základe § 155 zákona č. 245/2008 Z. z. sa v školskom roku 2023/2024 uskutoční externé testovanie žiakov deviateho ročníka základných škôl, ktorého sa môžu zúčastniť aj žiaci podľa § 97 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z

            20. marca 2024 sa Testovanie 9 uskutoční na všetkých školách s vyučovacím jazykom slovenským a ukrajinským z predmetov matematika slovenský jazyk a literatúra. 

             

            Náhradný termín testovania sa uskutoční 04. a 05. apríla 2024 (štvrtok a piatok).

            Organizáciu externého testovania žiakov upravuje zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a vyhláška č. 223/2022 Z. z. o základnej škole v znení neskorších predpisov. Testovanie 9 zabezpečuje NIVaM.

            Špecifikácie testov nájdete v časti Dokumenty na stiahnutie ► Dokumenty TESTOVANIE 9 ► Špecifikácie testov T9 2024.( 2023/2024 | NUCEM)

            Žiaci 9.ročníka našej školy sa na testovanie T9 dostavia  20.3.2024 na 7:30 hod. a po ukončení testovania idú domov, príp. na obed . Ďalšie pokyny obdržia od svojich vyučujúcich a triednych učiteľov.

          • OZNAM O RIADITEĽSKOM VOĽNE

          • Riaditeľ  ZŠ Jánošovka  Mgr. Karol Müller na základe § 150 odst. 5 Zákona č. 245/2008 Z.z. zákon o výchove a vzdelávaní ( Školský zákon ) a o zmene a doplnení niektorých zákonov

            udeľuje na  27.03. 2024  ( t.j. streda ) pre žiakov školy riaditeľské voľno

            z dôvodu vzdelávacích  aktivít  pedagogických zamestnancov školy - kurikulárna reforma školstva.

            V tento deň nebude v prevádzke ani školská jedáleň a ani školský klub.

            Následne budú pre žiakov v dňoch 28.3 - 2.4.2024 veľkonočné prázdniny

            Žiaci nastúpia do školy v stredu 3.4.2024. 

          • Oznam pre rodičov

          • Vedenie školy oznamuje, že dňa 22.3.2024 (piatok) bude skrátené vyučovanie pre všetkých žiakov 1.-9.ročníka. Vyučovať sa bude do 11:05 hod.

            Vyučovať sa bude 4-5 vyučovacích hodín v 35 minútových blokoch. 

            Prestávky podľa dĺžky zostávajú všetky tak ako boli, okrem poslednej, ktorá bude len 5 minútová.

            Informatívny časový rozpis hodín na tento deň:

            1.hod.   7:30 - 8:05

            2. hod.  8:15 - 8:50

            3.hod.   9:05 - 9:40

            4.hod.   9:50 - 10:25

            5.hod.  10:30 - 11:05

            Obedy v školskej jedálni sa budú vydávať pre žiakov od 10:30 hod. 

            Školský klub bude v tento deň od 10:30 hod. - 13:00 hod.

             

          • Aktivity v DD a DSS Hron Nemecká

          • Žaci našej školy v rámci kampane ,,Týždeň mozgu" zavítali na pozvanie od pána riaditeľa Mgr. Dupáka do zariadenia DD a DSS Hron.  Zúčastnili sa tréningu pamäti realizovaného hravou formou - človeče, pexeso a práca s PL na nácvik koncentrácie pamäti. Klienti zariadenia boli nadmieru spokojní, potešili sa našej milej návšteve.

            Mgr. Lucia Pančíková

    • Kontakty

      • Základná škola
      • sekretariát, ZRŠ : 0911 300 822 riaditeľ školy: 0911 925 922 ekonom. oddelenie 0911 662 812 školská jedáleň: 0917 383 386
      • Jánošovka, Školská 511/2 Čierny Balog Slovakia
      • Prima banka číslo účtu: SK41 5600 0000 0021 2112 9002
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje