• Súťaž Náboj -junior

          •  Náboj Junior je medzinárodná súťaž v matematike a fyzike určená pre 4-členné tímy žiakov primárne 8. a 9. ročníka základných škôl a príslušné ročníky osemročných gymnázií. Súťaž trvá 120 minút. Na začiatku súťaže obdrží každý tím 6 úloh. Vždy, keď tím niektorú úlohu správne vyrieši, dostane novú úlohu. Víťazom sa stáva tím, ktorý v danom časovom limite správne vyrieši najviac úloh.Tento rok sa uskutočnila 25.11.2022 od 10:00- 12:00 hod. Najväčšou snahou organizátorov bolo  pripraviť úlohy, ktoré podporujú inovatívne a logické myslenie. Súťažiaci preto dostali  zoznam všetkých potrebných vzorcov, aby ich nemuseli vedieť spamäti. Našu školu reprezentovali 4 žiaci 9.ročníka . Jakub Kupec, Milan Giertl, Jerguš Matula a Adrián Kvietok a v konkurencii 12 škol obsadili pekné 8.miesto.

          • Keramické tvorivé dielne 

          • Posledné novembrové dni sme v našej škole privítali keramikára, pána Mareka Novotňáka, s ktorým tretiaci a štvrtáci zažili tvorivé hodiny pracovného vyučovania či výtvarnej výchovy. Pod jeho vedením odkrývali tajomstvo ukryté v hline a menili sa na malých umelcov. Vďaka fantázii, kreativite, ale i trpezlivosti pri modelovaní sa pod rukami každého žiaka objavilo originálne dielko. Vianočných škriatkov, ktorých si deti počas dvoch vyučovacích hodín vyrobili, čaká ešte vypálenie v peci. Všetky figúrky boli krásne a my sa už teraz tešíme, že sa stanú súčasťou dekorácie blížiacich sa sviatkov. Viac nájdete v priloženej fotogalérii.

                                                                                                        Mgr.M.Giertlová, ZŠ Jánošovka  

          • Milan Rastislav Štefánik – Stopy života

          • Jedna z najvýznamnejších a najvýraznejších osobností našej histórie Milan Rastislav Štefánik dodnes inšpiruje  svojimi skutkami a myšlienkami všetky generácie. Preto sme boli poctení, že do našej školy zavítala putovná výstava – Milan Rastislav Štefánik – Stopy života.

            Prebiehala v dňoch  24. - 25. novembra 2022.

            Výstava bola určená pre základné a stredné školy a bola zameraná na rôzne oblasti života a činnosti Štefánika. Pozrieť si ju mohli všetci,  ktorí prejavili záujem.

            Žiačky a žiači 9. ročníka si mohli vyskúšať rovesnícke učenie. Na chvíľu sa z nich stali vyučujúci. Učili mladších žiakov, mali možnosť prezentovať sa, učiť sa vyjadrovať svoje myšlienky a podávať informácie.

            Touto cestou by sme sa radi poďakovali všetkým, ktorí sa aktívne zúčastnili a navštívili výstavu. Veríme, že našim žiakom priniesla nové informácie a to, čo vedeli o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi prehĺbila, rozšírila a upevnila.

          • Katarínske dni

          • Vážení rodičia,

            pozývame Vás na Katarínske dni, ktoré sa konajú 25.-26.11.2022 v Kultúrnom Dome. Vystúpia tu aj naši žiaci, ktorým držíme palce . Tešíme sa na Vás.Viac info na priloženo letáku.

          • Burza stredných škôl online

          • Vážení rodičia žiakov 9.ročníka,

            Regionálne centrum kariéry BBSK v dňoch 21. – 25. 11. 2022 realizuje podujatie "online BURZA stredných škôl BBSK“, ktorého cieľom je prezentovať všetky prihlásené stredné školy v Banskobystrickom kraji.

            Žiaci základných škôl, ale aj ich rodičia sa prostredníctvom pripravených príspevkov môžu dozvedieť viac o možnostiach štúdia na konkrétnych stredných školách, podmienkach prijatia, priebehu prijímacích skúšok aj o následnom uplatnení.

            Burza škôl bude prebiehať prostredníctvom moderovaného online streamu cez infoportál idns.sk https://www.youtube.com/channel/UC0ZysZdPI3s-902O8E1z8wA a bude dostupná pre všetkých záujemcov.

             

            PROGRAM a BLIŽŠIE info nájdeš TU: https://www.facebook.com/idns.sk a tu:

            https://www.idemnastrednu.sk

          • Riaditeľské voľno

          •   Poverený riaditeľ  ZŠ Jánošovka Mgr. Karol Müller na základe § 150 odst. 5 Zákona č. 245/2008 Z.z. zákon o výchove a vzdelávaní (Školský zákon ) a o zmene a doplnení niektorých zákonov udeľuje na

             18.11. 2022  (t.j. piatok) pre žiakov školy riaditeľské voľno

            z dôvodu vzdelávacích  aktivít  pedagogických zamestnancov školy spojených s exkurziou a  z dôvodu šetrenia  elektrickej a tepelnej energie.V tento deň nebude v prevádzke ani školský klub ani školská jedáleň.

          • Exkurzia na dopravnom ihrisku

          • Poslednú októbrovú stredu sa žiaci 3.ročníka zúčastnili vlastivednej exkurzie na Dopravnom ihrisku v Brezne. Vyučovanie tentokrát prebiehalo pod vedením npor. PhDr. Slávky Piliarovej, s ktorou si žiaci zopakovali a prehĺbili svoje znalosti z dopravnej výchovy. Teoretický výklad bol obohatený o praktické ukážky správneho prechádzania cez cestu, riešenia križovatky pomocou dopravných značiek či pokynov policajta a nechýbala ani obľúbená aktivita - jazda na kolobežkách. Deti si hravou formou vyskúšali ako sa správa účastník cestnej premávky, zopakovali si dôležité zásady bezpečnosti, precvičili riešenie rôznych dopravných situácií. I napriek chladnému, hmlistému počasiu si žiaci netradičnú vyučovaciu hodinu užili, boli snaživí a disciplinovaní. Ich aktívny prístup ocenila aj pani policajtka a na záver exkurzie boli všetci odmenení malou sladkosťou a pexesom.

            Mgr. M.Giertlová, ZŠ Jánošovka

          • Vyhodnotenie jesennej výzdoby

          • V mesiaci október prebiehala na našej škole súťaž o „ Najkrajšiu jesennú výzdobu triedy“.

            Triedy vyzdobovali žiaci 1. a 2. stupňa. Svoju kreativitu využili vyzdobovaním násteniek, okien, dverí a stien. Vo štvrtok 27.10. počas veľkej prestávky zástupcovia tried Žiackej školskej rady pod vedením pani učiteľky Lucii Pančíkovej ohodnotili ich kreativitu a snaženie. Spolu hodnotilo 19 žiakov.

            Výsledok ich snaženia je nasledovný:

            I.stupeň

            I. Miesto 3. B trieda 140 bodov

            II. Miesto 4. B trieda 123 bodov

            III. Miesto 1.B trieda 117 bodov

             

            II. stupeň

            I. Miesto 8.A trieda 161 bodov

            II. Miesto 9.B trieda 144 bodov

            III. Miesto 7.A trieda 138 bodov

            Výhercovia boli odmenení sladkou odmenou a jabĺčkom.

          • Dni kariéry v Základnej škole Jánošovka

          • Základná škola Jánošovka v spolupráci s Regionálnym centrom kariéry v Brezne v dňoch 24. 10. – 27. 10. 2022 organizovali pilotné podujatie v priestoroch našej školy pod názvom Dni kariéry. Podujatie bolo určené žiakom druhého stupňa, najmä našim deviatakom, ktorých čaká náročné rozhodovanie.

            Cieľom tejto akcie bolo sprostredkovať žiakom čo najviac informácií o rôznych povolaniach, na ktoré sa budú pripravovať počas štúdia na stredných školách v rámci študijných a učebných odborov, priblížiť žiakom rozmanitosť povolaní prostredníctvom zážitkových aktivít pripravených základnou školu, regionálnym centrom kariéry a strednými školami, aktívne zapojenie žiakov do rozličných činností a hlavne v nich vzbudiť záujem o budúce povolanie a neskôr uplatnenie v živote.

            Každý deň v týždni boli pripravené pre žiakov jednotlivých ročníkov zaujímavé aktivity týkajúce sa povolaní. V pondelok sa šiestaci zúčastnili prednášky na tému Povolania. V úvode sa navzájom predstavili netradičnou formou, zahrali sa hru Bingo. Aj keď sa deti navzájom poznajú ako spolužiaci, objavovali svoje nepoznané činnosti a záujmy. Pokračovali obľúbenou aktivitou Strom povolaní mojej rodiny. Spoznávanie sveta práce cez povolania a oboznámenie sa s pracovnými činnosťami členov rodiny. Činnosti a záujmy , ktoré majú dlhoročnú tradíciu v našej rodine. Deti si vytvorili vlastný rodostrom povolaní. Aktivita sa im veľmi páčila.

            Deviataci navštívili v rámci DOD Súkromnú spojenú školu ŽP. Vyučujúci spolu so študentmi pripravili pre návštevníkov formou 28 stanovíšť ukážky priestorov odborných učební/dielní, prác na rôznych strojoch/zariadeniach a zábavných aktivít. Žiaci si z DOD odnášali množstvo informácií, boli spokojní a zároveň nadšení.

            V utorok ôsmaci a deviataci absolvovali podujatie Dni remesiel v Horehronskom múzeu. V rámci tejto akcie sa návštevníkom predstavili pútavou formou tri stredné školy (Hotelová a Obchodná akadémia, SOŠ techniky a služieb a SOŠ z Poltára), ktoré predstavili učebné odbory z hotelierstva, obchodu, gastro služieb, strojárstva, poľnohospodárstva a lesného hospodárstva, a to z pohľadu histórie a súčasnosti. Žiaci mali možnosť vyskúšať si činnosti, ako je mlátenie cepmi, sadenie stromčekov, výrobu drevenej poličky, či pripraviť miešaný nápoj, vyzdobiť medovníčky a pod.

            Streda sa niesla v duchu prezentácie povolaní v priestoroch našej školy. V dopoludňajších hodinách prebiehala akcia pod názvom Predstavenie povolaní. Zástupcovia stredných škôl spolu so študentmi, v mnohých prípadoch našimi bývalými žiakmi, predstavili našim žiakom zážitkovou formou povolania, na ktoré pripravujú študentov počas štúdia. Žiaci mali možnosť stať sa na chvíľu chemikmi, lekármi, vedcami, informatikmi, technikmi, strojármi, hoteliérmi, obchodníkmi, ba dokonca aj pani učiteľkami v MŠ. Akcie sa zúčastnili všetci druhostupniari.

            V popoludňajších hodinách prebiehal „Deň otvorených dverí SŠ,“ kde zástupcovia stredných škôl z nášho regiónu informovali žiakov 8. a 9. ročníka a ich zákonných zástupcov o možnostiach štúdia, o aktuálnych študijných a učebných odboroch, ktoré budú otvárať v šk. roku 2023/2024. Zároveň uchádzačom zodpovedali na všetky otázky, týkajúce sa štúdia na ich škole.

            Celotýždennú akciu sme ukončili vo štvrtok návštevou Breznianskej mliekarne. Exkurzie sa zúčastnili piataci. V mliekarni nás čakali so zaujímavým programom. Po privítaní sme absolvovali dôkladnú sanitáciu. Obdržali sme hygienické čiapky, návleky, následne sme prešli dezinfekciou rúk a prehliadka mliekarne mohla začať. Priestormi mliekarne nás sprevádzala milá pani Donovalová a o odborný výklad sa postaral pán riaditeľ Ing. Palach. Previedli nás výrobou, kde sme mali možnosť vidieť a zároveň si vyskúšať rôzne činnosti, napr. ukladanie fliaš na pás, ktoré boli plnené mliekom, výroba pareničiek. Každý si vlastnoručne vyrobenú pareničku vzal so sebou. Mnohí z nás neodolali a ešte počas exkurzie pareničku zjedli. Ukázali nám udiareň, ktorú si niektorí chlapci a dievčatá vyskúšali... Posledná zastávka bola v sklade, kde sme sa dlho nezdržali, pretože nám bolo chladno. Okrem výrobných priestorov sme navštívili aj maštaľ a „škôlku,“ v ktorej sa nachádzali malé teliatka. Deti boli nadšené a odchádzali s množstvom zážitkov a mliečnym darčekom.

            V rámci tohto týždňa mali žiaci možnosť zoznámiť sa s rôznymi povolaniami, dokonca si niektoré povolania vyskúšali na vlastnej koži.

            Pevne verím, že aj touto cestou sme našim deviatakom uľahčili náročné rozhodovanie týkajúce sa výberu SŠ, ktoré ich už o pár mesiacov čaká. Dúfam, že žiaci nižších ročníkov získali nové informácie o povolaniach, ktoré sme im predstavili pútavou formou a o ktorých doteraz, možno, ani nevedeli. Snáď ich nejaké povolanie oslovilo a rozhodnú sa ho v budúcnosti študovať.

            Touto cestou chcem poďakovať zástupcom stredných škôl za ochotu a aktívnu spoluprácu, Regionálnemu centru kariéry v Brezne a Breznianskej mliekarni za milé prijatie a nezabudnuteľné zážitky....

             

                                                                                                                        PaedDr. Michaela Kováčiková

                                                                                                       Výchovná poradkyňa a kariérová poradkyňa

             

      • Kontakty

        • Základná škola
        • sekretariát, ZRŠ : 0911 300 822 riaditeľ školy: 0911 925 922 ekonom. oddelenie 0911 662 812 školská jedáleň: 0917 383 386
        • Jánošovka, Školská 511/2 Čierny Balog Slovakia
        • Prima banka číslo účtu: SK41 5600 0000 0021 2112 9002
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje