• Návšteva Základnej školy Klánovice

          • V dňoch 27. – 29. 11. absolvovali štyria zástupcovia našej základnej školy pracovnú cestu do Prahy, cieľom ktorej bolo navštívenie Masarykovej základnej školy Klánovice. Vedeniu školy, pani učiteľkám a žiakom ôsmeho ročníka sme prezentovali plánovaný projekt Staré remeslá v novom šate. Predstavili sme im obec Čierny Balog s jej turistickými atrakciami a kultúrnym dedičstvom, našu základnú školu a tiež predstavy o projekte, realizovanom v rámci programu EÚ Erasmus+. V príjemnej atmosfére sme nadviazali partnerské vzťahy s pani riaditeľkou Mgr. Štěpánkou Rajovou, Ph.D. a ďalšími členmi učiteľského zboru. Prekonzultovali sme našu obojstrannú spoluprácu týkajúcu sa realizácie plánovaného projektu. Na záver sme pani riaditeľku a ďalších zástupcov školy pozvali na návštevu Čierneho Balogu a blízkeho okolia. Tešíme sa na ich návštevu a budúcu spoluprácu, ktorá obom stranám prinesie nové skúsenosti, vedomosti a zručnosti, ale aj príjemné spoločné zážitky.

            Predstavené prezentácie si môžete pozrieť na stránke školy v odkaze Erasmus.

            Mgr. Ivana Kováčiková

          • Maľovanie na tričká

          • Piatkové popoludnie v školskom klube detí sa nieslo v duchu maľovania na tričká. Výroba trička je ideálna hneď z dvoch dôvodov. Jednak je to zábavná tvorivá činnosť, robená rukami, ktorá rozvíja fantáziu a v  neposlednom rade  na konci zažiari radosť v očiach detí z vytvoreného diela. 

            Určite sa k takejto aktivite vrátime aj vbudúcnosti pretože sa deti zabavili. 

                                                                                                      Mgr. Ľ. Zemanová 

          • Technická olympiáda - okresné kolo

          • Dňa 23.11. 2023 sa uskutočnilo okresné kolo Technickej olympiády, na ktorej sa zúčastnili aj naši žiaci Adam Kováčik IX.B a Martin Zemko IX.B - súťaž dvojíc a Timotej Štulrajter VII. ročník - súťaž jednotlivcov. Žiaci súťažili v teoretickej aj praktickej čast medzi 10. základnými  školami z okresu. Súťaž  bola dosť náročná, no aj napriek tomu sa naši žiaci IX. ročníka v súťaži dvojcí umiestnili na krásnom II. mieste v okrese. Timotej sa žiaľ neumiestnil na poprednom mieste, ale získla a nadobudol novú skúsenosť v praktických veciach. Žiakom gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

          • Mikulášska zbierka sladkostí pre nadáciu Úsmev ako dar

          • Teší nás, že sa deti vo veľkej miere zapojili do tejto aktivity, pretože pre mnohých z nás je to každodenná maličkosť v podobe sladkej maškrty, ale pre niektorých sú to chvíle výnimočné. Veríme, že sme urobili radosť deťom zo  znevýhodnených rodín, náhradných rodín a centier pre deti a rodiny z banskobystrického kraja a zároveň im prajeme krásne a pokojné prežitie vianočných sviatkov!

             

          • Náboj junior

          • V piatok 24.11.2023 sa v Gymnáziu v Brezne konala fyzikálno - matematická súťaž: Náboj Junior. Súťaž prebiehala naraz v 7 krajinách. Svoje vedomosti si zmerali žiaci 8. a 9. ročníka základných škôl a osemročné gymnáziá. Tejto súťaže sa zúčastnili aj žiaci našej školy, v zložení: Michal Ilavský, Samuel Voštiar, Martin Zemko a Adam Kováčik. Na popredných priečkach sa neumiestnili, ale za výborné výsledky im ďakujeme. 

          • Prezentujeme sa za hranicami Slovenska

          • V dňoch 27. - 29.11. 2023 sa prostredníctvom zástupcov našej školy chystáme prezentovať našu obec, školu a plánovaný projekt Erasmus za hranicami nášho Slovenska. Naše nádherné prírodné a kultúrne dedičstvo, našu školu a atraktívny projekt  budeme prezentovať na Masarykovej základnej škole Praha - Klánovice. 

            Veríme, že sa nám podarí získať partnera, pomocou ktorého umožníme mobilitu našich žiakov, napomôžeme k ich rozvoju, flexibilite a k celkovému napredovaniu našej školy i obce. 

          • Hlas detí je dôležitý

          • Bunovačka 20. novembra 2023 zaznela aj v našej škole, kedy sme si spoločne pripomenuli na dôležitosť ochrany detí pred násilím. Do X. ročníka celoslovenskej  akcie sa zapojili žiaci I. a II. stupňa, kde spoločne počas veľkej prestávky bubnovali. 

             

          • Šarkaniáda

          • Tradičná jesenná aktivita detí z ŠKD.

            Vietor nám prial, slniečko hrialo a šarkany vysoko lietali.

            Deti s pani vychovávateľkami si popoludnie užili a mnohé deti si to ešte zopakovali aj s rodičmi.

            Mgr. E. Dilská

          • Mikulášska zbierka sladkostí pre Úsmev ako dar

          • Darovaním sladkostí môžete urobiť radosť deľom zo znevýhodnených rodín, náhradných rodín a Centier pre deti a rodiny z Bánskobystrického kraja.

            Sladkosti môžete poslať po svojich deťoch do školy, ktoré ich odovzdajú poverenej sociálnej pedágogičke,

            p. Matulovej. 

            Zbierka potrvá do 25.11.2023.

            Darovanie sladkostí bude odovzdané pre nadáciu Úsmev ako dar v BB do konca novembra 2023.

             

        • BUBNOVAČKA !!!
          • BUBNOVAČKA !!!

          • Deti pred násilím ticho  neochráni...

            Preto aj tento rok pripravujeme pri príležitosti Svetového dňa prevencie týrania a zneužívania detí 20.11. 2023 celoslovenskú aktivitu - "Bubnovačka – aby bolo deti lepšie počuť." v čase od 10.00 - 11.00 hod.

            Spoločne budeme bubnovať čo nám budú „ruky stačiť“ a ukážeme všetkým, že deti a ich hlas sú pre nás dôležité!

            Je potrebné si priniesť ( rapkáče, bubny, paličky, triangel,..predmety, ktoré vydajú zvuk a neohrozia bezpečnosť detí.

            Viac info na : bubnovačka

          • Tradície treba dodržiavať

          • Takže aj tento školský rok 2023/2024 si naši prváčikovia zasadili svoje stromčeky, ktoré s nimi budú rásť nielen do deviateho ročníka. Veríme, že tak ako sa sadeničky zmenia na krásne zdravé stromy, tak z našich žiačikov prváčikov  vyrastú dospeláci, na ktorých bude naša škola vždy hrdá.

            Tr. učiteľky I. roč.

          • Halloween v našej škole

          • Sviatok všetkých svätých, Pamiatka zosnulých či strašidelný Halloween. Ide o spomienkové dni venované tým, ktorí už nie sú medzi nami, aj keď spomínaný Helloween je v dnešnej dobe viac-menej o strašení, kostýmoch a vyrezávaných tekviciach. Helloween je známy už viac ako tisíc rokov, pôvodne bol náboženským sviatkom, ale v priebehu storočí sa čoraz viac stával svetským. Vznik tohto sviatku odborníci predpokladajú niekedy v keltskom období, kedy sa ľudia obliekali do kostýmov a zapaľovali ohne, pretože verili, že v tento deň sa duše mŕtvych vracajú do svojich domovov. Kelti, Germáni, Slovania, ale aj iné národy mali pred prijatím kresťanstva svoje polyteistické náboženstvá. V predkresťanskom období ľudia vyznávali dokonca aj nadprirodzené bytosti, verili, že mŕtvi dokážu ovplyvniť úrodu, a to sa stalo dôvodom, prečo prinášali obetné dary na hroby mŕtvych. Aj duchovný svet našich predkov bol plný predstavivosti, predovšetkým, čo sa týkalo rôznych príbehov či magických bytostí. A predstavivosti sa oddali aj naši žiaci či učitelia. Tento sviatok sme si pripomenuli posledný októbrový piatok, kedy sa priestory našej školy zaplnili žiakmi v rôznorodých kostýmoch. Od smrtiek cez kostry, rôzne strašidelné bytosti, až po ježibaby či čarodejnice. I keď sa poniektorí nestotožňujú s týmto sviatkom, teší nás, že naša škola v posledný deň pred prázdninami ožila a navodila počas vyučovania uvoľnenejšiu atmosféru. Veríme, že učenie v helloweenskych maskách zažijeme aj budúci školský rok!

            Viac fotiek vo fotoalbume školy.

            Mgr. Andrea Turňová

          • Október a s ním spojené množstvo aktivít pre žiakov končiacich ročníkov

          • Rozhodnutie, kam ísť na strednú školu, je jedným z najdôležitejších, ktoré mladí ľudia robia. Práve na jeho uľahčenie pripravujeme pre žiakov končiacich ročníkov rôzne podujatia, resp. sa s nimi zúčastňujeme rôznych pripravovaných akcií.

            Naším cieľom je sprostredkovať žiakom čo najviac informácií, aby si zvolili vhodnú strednú školu, ktorá im ponúkne kvalitné vzdelávanie, uplatnenie na trhu práce či výborný základ pre pokračovanie v štúdiu na vysokej škole.

            Prvým krokom k úspechu je správny výber strednej školy. S výberom školy žiakom pomáhajú rodičia, výchovný poradca, ale v prvom rade mal by vedieť žiak sám, akým smerom sa chce uberať. Aby žiaci spoznali svoje kvality, silné a slabé stránky, vedeli sa rozhodnúť pre strednú školu, zorganizovali sme pre nich nasledovné akcie, prostredníctvom ktorých im chceme uľahčiť náročné rozhodovanie.

            18. 10. – Profesijná orientácia - žiakov končiacich ročníkov navštívili pani psychologičky z Centra poradenstva a prevencie v Brezne. So žiakmi robili testy, ktorých cieľom je zmapovanie silných a slabých stránok jednotlivca a hľadanie správneho profesijného zamerania.

            20. 10. – Predstavenie povolaní – 2. ročník úspešného podujatia organizovaný našou školou v spolupráci so všetkými strednými školami z okresu Brezno. Cieľovou skupinou boli žiaci 2. stupňa, prioritne deviataci, keďže ich už čaká dôležité rozhodovanie týkajúce sa výberu strednej školy. Touto akciou sme chceli žiakom priblížiť, na aké povolanie sa budú pripravovať počas štúdia na danej strednej škole v rámci konkrétneho odboru. Tento rok boli predstavené povolania ako: elektrikár, laborant, kuchár, čašník, lekár, vedec, právnik, stavbár, energetik, grafik, hoteliér, účtovník, učiteľka v MŠ, resp. v ŠKD. Študenti stredných škôl pod vedením svojich pedagógov predvádzali názorné ukážky toho, čo sa v danom študijnom/učebnom odbore naučili, informovali žiakov o možnostiach štúdia a pedagógovia odpovedali žiakom na otázky rôzneho druhu. Zároveň si každý žiak mohol vyskúšať činnosť, ktorá im bola prezentovaná. Aj žiaci nižších ročníkov sa zúčastnili na aktivitách. Zážitkovou formou im boli predstavené povolania a pomaly môžu uvažovať, čomu by sa chceli v budúcnosti venovať, čím by chceli byť, aké povolanie by chceli/nechceli vykonávať...

            25. 10. – Burza informácií – prezenčná burza stredných škôl, ktorú už dlhé roky organizuje ÚPSVaR pre žiakov 8. a 9. ročníkov ZŠ. V priestoroch hotela Ďumbier sa predstavili stredné školy z okresov Brezno, Banská Bystrica a Zvolen. Na jednotlivých stanovištiach zástupcovia SŠ poskytovali informácie o študijných/učebných odboroch, odovzdávali žiakom informačné letáky s aktuálnymi ponukami štúdia. Okrem škôl sa akcie zúčastnili aj zamestnávatelia, ktorí sú na trhu práce žiadaní a žiakov informovali o možnostiach zamestnania sa v ich podniku. Naši deviataci sa zúčastnili aj tohto podujatia.

            26. 10. – OKTÓBERFEST – pod týmto názvom pripravila Súkromná stredná odborná škola pedagogická EBG, Brezno prezentáciu nielen priestorov školy, ale aj talentovaných žiačok, ktoré predstavili v programe svoj zmysel pre humor, talent a nadanie. Deviatačky boli účastné na tejto akcii. Študentky ich previedli školu a poskytli im informácie týkajúce sa štúdia na ich škole.

            27. 10. – Deviataci absolvovali Deň otvorených dverí na SOŠ v Poltári, kde ich oboznámili s učebnými odbormi mechanizátor lesnej výroby, hospodár – farmár, ktoré budú otvárať

            v nasledujúcom šk. roku. Po rokoch sa opäť v Poltári obnovila sklárska výroba pomocou nových technológií. V dôsledku toho aj SOŠ otvára odbor operátor sklárskej výroby – obsluha sklárskych automatov.

            Veríme, že našim deviatakom sa náročné rozhodnutie, pred ktorým práve stoja, podarí zvládnuť bez problémov aj vďaka absolvovaným a pripravovaným akciám.

             

            PaedDr. Michaela Kováčiková

            Výchovná a kariérová poradkyňa

          • Exkurzia do Národnej rady SR a na hrad Devín

          • Dňa 12. 10. 2023 sme v rámci predmetu občianska náuka absolvovali so žiakmi ôsmeho a deviateho ročníka exkurziu do Národnej rady Slovenskej republiky. Návšteva sa začala prehliadkou budovy. Pracovník NR SR nám počas prehliadky porozprával o štátnych symboloch, o histórii budovy, ako aj významných osobnostiach, najmä o M. R, Štefánikovi. Mali sme možnosť vidieť cenné predmety, napr. pečať, ktorú používal sám Jozef Miloslav Hurban, vzácne dary od premiérov iných štátov či prekrásne obrazy od A. Brunovského. Žiaci sa tešili na prehliadku rokovacej sály, ale z dôvodu inštalácie hlasovacích zariadení nám to nebolo umožnené. Na chodbách parlamentu sa nám nepodarilo stretnúť poslancov, nakoľko pred pár dňami sa uskutočnili parlamentné voľby a v čase našej návštevy prebiehali dôležité rokovania. Po prehliadke NR SR nás čakal ďalší bod exkurzie a tým bol hrad Devín.

            V rámci zážitkového učenia sme so žiakmi absolvovali literárno-dejepisnú exkurziu na výnimočné miesto s výnimočnou históriou a výnimočnými zážitkami. Hrad Devín je vďaka kombinácii jedinečných historických pamiatok, umiestnenia na sútoku riek Dunaja a Moravy a okolitej prírody unikátom nielen na Slovensku, ale aj v rámci strednej Európy.

            Najdôležitejšou súčasťou zážitku na Devíne je spoznávanie histórie hradu, ktorú sme mohli obdivovať a odhaľovať priamo na mieste. Devín zohrával dôležitú rolu v rôznych obdobiach našich dejín. Sídlili tu Kelti, rozsiahle pamiatky tu zanechali Rimania, v časoch Veľkej Moravy bol Devín dôležitým hradiskom a vojenským i kultúrnym centrom. V stredoveku tu bol postupne vybudovaný veľký pevnostný systém a Devín zažil nebývalý rozmach. V 19. storočí síce najskôr hrad značne poškodili Napoleonské vojská, novú slávu mu ale vtlačila generácia štúrovcov, pre ktorú sa stal symbolickým miestom.

            Návšteva tohto nádherného miesta je zážitkom nielen pre žiakov, ale pre každého jedného z nás. Pevne verím, že naši žiaci si tento krásny jesenný deň na Devíne užili a odniesli si tie najkrajšie spomienky.

             

            PaedDr. Michaela Kováčiková

      • Kontakty

        • Základná škola
        • sekretariát, ZRŠ : 0911 300 822 riaditeľ školy: 0911 925 922 ekonom. oddelenie 0911 662 812 školská jedáleň: 0917 383 386
        • Jánošovka, Školská 511/2 Čierny Balog Slovakia
        • Prima banka číslo účtu: SK41 5600 0000 0021 2112 9002
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje