• 50 rokov priateľstva

          • Priateľstvo nie je veľká vec – je to milión maličkostí. A tak to je aj v prípade priateľstva a družby medzi dvoma základnými školami, vzdialenými od seba stovky kilometrov. V roku 1973 sa prvýkrát stretli žiaci, učitelia a zamestnanci obce Čierny Balog a Týniště nad Orlicí. Posledný májový týždeň vycestovali naši žiaci do Českej republiky, kde ich čakali 3 dni plné zážitkov. Družobná škola im pripravila bohatý program, ktorého súčasťou bola návšteva ZOO, prehliadka mestečka Litomyšl, medzinárodný športový zápas vo vybíjanej. Individuálny program v rodinách bol tiež pestrý. Deti a učitelia spoznávajú krásy prírody, zaujímavosti a kultúru krajín. Budujú priateľstvá, ktoré pretrvávajú aj desiatky rokov. Tešíme sa na stretnutie o rok u nás doma.

                                                                              Mgr. Renáta Kvietková

                                                                 

             

          • Okresné kolo Slávik Slovenska 2023


          • S úsmevom, s radosťou a hlavne zo srdca si prišli zaspievať víťazi školských kôl na okresné kolo súťaže v interpretácii ľudových piesní Slávik Slovenska 2023. Tento 31.ročník sa konal 23.mája 2023 v priestoroch CVČ v Brezne.  

            Speváci účinkovali v troch kategóriách. Z našej školy v I. kategórii účinkoval Tobias Auxt z III.A triedy. Zaspieval pieseň Na Balogu krčma nová a povinnú pieseň Ej, večer je, večer je.   V II. kategórii sa predstavila a od srdca si zaspievala Žofia Prečuchová zo IV.A.  S piesňami Stála som pri záhradke a Čom by še moja mac si vyspievala krásne 2.miesto.K tomuto výkonu jej všetci gratulujeme. V III. kategórii  hudobnú sálu rozozvučal svojim hlasom Ján Cencer  z IX.A triedy s piesňami Široko ďaleko v tej talianskej zemi a Ej, večer je, večer je. V záujme čo najobjektívnejšieho posúdenia interpretačných kvalít súťažiacich spievali všetci speváci jednu ľudovú pieseň s hudobným sprievodom a druhú ľudovú pieseň bez hudobného sprievodu. Našich žiakov hudobne sprevádzala Miroslava Potančoková a s jej hudobným prevedením sa našim žiakom podarilo odspievať so speváckou ľahkosťou. „Slávik musí spievať, aby s ním prežila slovenská ľudová pieseň.“   a preto sa už teraz  tešíme na ďalšie kolo tejto speváckej súťaže.

                 Mgr. Jana Sedliaková, ZŠ Jánošovka

          • Medzinárodný deň mlieka

          • Medzinárodný deň mlieka sme si pripomenuli dňa 16. 5. 2023. Na našej škole už tradične organizujeme rôzne aktivity, ktoré majú žiakov upozorniť na význam tejto nutrične bohatej potraviny. Zaujímavým spestrením vyučovania bola návšteva miestneho salaša na Dobroči. Žiaci siedmeho ročníka mali možnosť vidieť pracovníkov salaša priamo pri každodennej výrobe ovčieho syra, bryndze a oštiepkov. Oboznámili sa nielen s výrobným postupom, ale aj s tým, že za možnosťou pochutnať si na zdravých a čerstvých lokálnych produktoch sa skrýva mnoho namáhavej práce, odriekania, trpezlivosti a lásky k svojmu povolaniu, ktoré sa v rodinách prenáša z generácie na generáciu. Milým prekvapením boli chutné oštiepky vo forme srdiečka a ovečky, ktoré dostali všetci účastníci exkurzie.  

            V stredu, 17. mája, nám žiačky 9. ročníka pod vedením pani učiteliek pripravili pestrú ochutnávku mliečnych nátierok, dezertov a jogurtov, z ktorých sa mohli ponúknuť všetci žiaci a učitelia I. a II. stupňa. Za chutné a zdravé pohostenie patrí vďaka pani učiteľkám Lucii Pančíkovej, Andrei Turňovej, Silvii Pendziviaterovej a Zuzane Ťažkej.

          • Športové popoludnie „Rodičia s deťmi“

          •  

            Dňa 16.5.2023 sa uskutočnilo na našej základnej škole športové popoludnie „Rodičia s deťmi“. Táto akcia patrí už ku každoročným tradičným akciám,  ktoré organizuje Rodičovské združenie pri ZŠ Jánošovka. Z prihlásených  84 žiakov z I. stupňa a 5.-6. triedy sa akcie zúčastnilo 70  žiakov, ktorí si zmerali sily v piatich športových disciplínach:  prekážková dráha, skoky cez švihadlo, florbal, obruče a laserové pušky. Tentokrát sme sa opäť rozhodli, že rozdelíme dievčatá a chlapcov v hodnotení. Hodnotili sme dievčatá/chlapcov   I.-II. ročníka a dievčatá/chlapcov III.-IV. ročníka a dievčatá/chlapcov V.-VI. ročníka. Vďaka ich veľkej snahe a s vypätím všetkých síl (hlavne rodičov ☺) celkové umiestnenie dopadlo nasledovne:

            1.-2. ročník / dievčatá

            1. miesto              Vivien Úradníková II.B

            2. miesto              Lea Martinková II.B

            3. miesto              Nina Giertlová II.B

             

            1.-2. ročník/ chlapci

            1. miesto              Jerguš Štulrajter II.A

            2. miesto              Juraj Kovalčík I.A

            3. miesto              Alex Kovalčík I.A

             

            3.-4. ročník/ dievčatá

            1. miesto              Lívia Zemková IV.A

            2. miesto              Liliana Kovalčíková III.B

            3.miesto               Natália Štulrajterová III.A

             

            3.-4. ročník/ chlapci

            1. miesto              Martin Melicher III.A

            2. miesto              Tomáš Rosík III.A

            3. miesto              Matúš Štulrajter IV.B

             

            5.-6.ročník/ dievčatá

            1. miesto                 Gabriela Zemková V.A

            2. miesto                 Leila Pervanová 6. roč.

            3. miesto                 Paulína Pančíková V.B

             

            5.-6. ročník/ chlapci

            1. miesto                 Tomáš Zemko V.B

            2. miesto                 Matej Schön V.A

            3. miesto                 Štefan Kovalčík 6. roč.    

             

             

            Všetkým výhercom srdečne gratulujeme!

            Každému súťažiacemu sa  na záver ušla cena v podobe džúsiku a chutných pagáčikov. Pred vyhlásením  výsledkov sme žrebovali ako každý rok tombolu, do ktorej boli zapojené všetky súťažiace deti a všetky deti dostali cenu toľko ich bolo. Verím, že sa výhercom tombolové ceny páčili a budú tieto  inšpiráciou aj pre nasledujúce ročníky tejto skvelej akcie.

            Nedá mi nespomenúť pár situácií kde nami lomcovali emócie a to pri ocenení Jakubka Štulrajtera zo IV.A triedy, ktorý dostal špeciálnu cenu za veľkú bojovnosť, vytrvalosť a snahu porovnať si sily v boji o medaile s ostatnými. Jakubko je totiž telesne trošku hendikepovaný ale šiel do toho. Veľká vďaka rodičom a spolubojovníkom, že ho odmenili potleskom a jeho rodičom veľký obdiv, že ho vo všetkom podporujú.

            Chcem sa poďakovať rodičom, ktorí nám pomáhali pri zorganizovaní tohto podujatia a vo veľkej miere  sponzorom spomedzi nich, vďaka ktorým sme zabezpečili super ceny či už umiestneným či do tomboly.

            Veľké poďakovanie patrí rodičom Ivke a Jančimu Rosíkovcom za aj športové potreby, Lucke a Martinovi Kvietkovcom a Deniske a Lukášovi Štulrajterovcom,  ktorí túto akciu podporili výraznou finančnou čiastkou ( každá rodina dala 100€)  vďaka ktorej sme nakúpili ceny pre výhercov a do tomboly. Veľká vďaka  patrí pánovi riaditeľovi Základnej školy Jánošovka za pomoc a podporu, poskytnutie telocvične a športových potrieb. Coop Jednote spotr.družstvo Brezno za keksíky. Veľké moje ďakujem patrí Klubu biatlonu Čierny Balog za poskytnutie laserových pušiek a za asistenciu trénerovi Milošovi Berčíkovi a jeho škriatkom Bibe, Zuzke a Ele. Za ozvučenie a pomoc predsedovi Klubu biatlonu Čierny Balog Ing. Radoslavovi Štulrajterovi a jeho manželke Janke s darčekmi od Just-u. Pekárni Flosník za výborné pagáče. Obecnému úradu Čierny Balog za laminovanie diplomov, Lenke Drnajovej, že na nás dohliadala ako zdravotník a tiež pani učiteľke Mgr. Lucii Pančíkovej a Mgr. Márii Budovcovej  za veľkú pomoc pri organizácii. Členom Rodičovskej rady, ktorí boli ochotní prísť a priložiť ruku k dielu ďakujem za všetky deti, za ochotu a veľkú pomoc pri disciplínach. Môjmu manželovi Vladimírovi Póčovi za technické zabezpečenie súťaže a podporu tiež ďakujem ☺️.

             

            Počas celého popoludnia sme sa riadili heslom: ,,Hlavne sa nezraniť a zašportovať si! ,,

             

             

          • PRIPOMIENKA ! športového popoludnia Rodičia s deťmi


          • Milí rodičia,
            nezabudnite zajtra popoludní sa koná obľúbená športová akcia Rodičia s deťmi. Prosíme
            všetkých, ktorí sa záväzne prihlásili aby sa dostavili v dostatočnom predstihu zajtra 16.5. o
            16:00 hod. do telocvične Základnej školy Jánošovka. Nalaďte sa športovo, tešíme sa na
            Vás :-)
            Rodičovská rada

          • 50 rokov družby medzi školami

          • Môžeme sa pochváliť raritou, ktorá v rámci našej republiky nemá páru. Už 50 rokov sa stretávajú učitelia a žiaci družobných škôl Čierny Balog a Týniště nad Orlicí.

            V termíne od 23. do 26. mája 2023 pocestuje opäť do Českej republiky 33 žiakov a 5 učiteľov, ktorých čaká bohatý program. Tešíme sa na našich českých priateľov a zážitky, ktoré nám zostanú v pamäti dlhé roky.

            Program návštevy  v Týništi na Orlicí:
            23. 5. utorok - 7,45 - 8,00 hod Zraz pred školou, odchod autobusu
            15,00 hod. Príchod do Týnišťa, stretnutie v škole,
            rozdelenie detí do rodín, program v rodinách
            24. 5 . streda Spoločný výlet - ZOO Dvur Králové
            25. 5. štvrtok Zápas vo vybíjanej , program v rodinách
            26. 5. piatok 9,00 hod Odchod, predpokladaný príchod 16,00

            Pokyny:

            •  Potrebné doklady – platný pas, alebo občiansky preukaz, karta poistenca.
            • Odovzdať podpísaný informovaný súhlas rodiča, Splnomocnenie zákonného zástupcu
            • na cestu do zahraničia a poplatok za autobus 45 € do 19. 05. 2023.
            • Oblečenie do tepla aj dažďa, vreckové podľa uváženia.

            Kontakt: Mgr. Renáta Kvietková, tel. 090735554

             

             

             

          • McDonald´s Cup vo futbale žiakov a žiačok I. stupňa ZŠ Krajské kolo, Banskobystrický kraj; 10. máj 2023

          • Víťazné pokriky, emócie a radosť z hry. To všetko prinieslo dnešné banskobystrické krajské
            kolo populárneho McDonald´s Cupu. Legendárneho turnaja, ktorý takmer štvrťstoročie spája
            malých futbalistov a futbalistky z celého Slovenska.
            Banskobystrického krajského kola 24. ročníka McDonald´s Cup e sa zúčastnilo 12 najlepších
            futbalových tímov z celkového počtu 95 zapojených základných škôl. Na trávnikoch
            v Radvani sa hralo v troch skupinách, víťazi skupín postúpili do finále.
            Základná škola Jánošovka, Čierny Balog sa stretla vo svojej skupine so ZŠ Spojová B.
            Bystrica; ZŠ Kalinovo a ZŠ Hriňová. Počas zápasov bolo medzi mladými futbalistami
            a futbalistkami obrovské napätie. Bojovali do poslednej sekundy zápasov. Základná skupina
            bola veľmi náročná a naša škola sa v skupine umiestnila na 3. mieste. Školy, ktoré skončili
            v jednotlivých skupinách na 3. mieste následne bojovali o umiestnenie v skupine o 7. – 9.
            miesto.
            Celkové výsledky 24. ročník McDonald´s Cupu 2023;
            Finále Banskobystrického krajského kola

            1.ZŠ Spojová 14, Banská Bystrica
            2. ZŠ J. Zemana, Školská 44/6, Nová Baňa
            3. ZŠ J. C. Hronského, Školská 10, Krupina
            4. ZŠ Hrnčiarska 2119/1, Zvolen
            5. ZŠ s MŠ Školská 1575, Hriňová
            6. ZŠ J. A. Komenského 4, Veľký Krtíš
            7. ZŠ Janošovka, Školská 2, Čierny Balog
            8. ZŠ Vajanského 47, Lučenec
            9. ZŠ Jasova Lehota 97
            10. ZŠ Klokočova 741 Hnúšťa
            11. ZŠ s MŠ , SNP 158/20, Kalinovo
            12. ZŠ Sídlisko 165, Sirk
            Futbalovou hviezdou kraja je dievča
            Hviezdou krajského kola je talentovaná futbalistka Karin Pančíková zo ZŠ Jánošovka z
            Čierneho Balogu. Tá počas futbalového dňa udelila do bránok súperom krásnych 10
            gólov. Stala sa tak nielen najlepšou hráčkou, ale aj strelkyňou turnaja. Tím z Čierneho
            Balogu sa môže tešiť aj z trofeje pre najlepšieho brankára, ktorú získal Peter Giertl.
            Najlepším hráčom bystrického finále sa stal Dominik Hročnek zo ZŠ a MŠ Školská
            z Hriňovej a najlepším strelcom sa stal Mateo Pajer, ktorý významne dopomohol k víťazstvu
            svojmu tímu ZŠ Spojová z Banskej Bystrice.
            Všetky individuálne ceny získali mladí talentovaní futbalisti a futbalistka z našej základnej
            skupiny. Čo je len dôkazom toho, že sme bojovali v základnej skupine naozaj so silnými
            súpermi.
            Ceny odovzdávali viceprimátor Mesta Banská Bystrica Martin Majling a futbalista FK Dukla
            B.Bystrica David Depertris
            Individuálne ocenenia:

            Najlepší hráč: Dominik Hronček, ZŠ s MŠ Školská 1575, Hriňová
            Najlepšia hráčka: Karin Pančíková, ZŠ Jánošovka, Školská 2, Čierny Balog
            Najlepší strelec: Mateo Pajer, ZŠ Spojová14, Banská Bystrica
            Najlepšia strelkyňa: Karin Pančíková, ZŠ Jánošovka, Školská 2, Čierny Balog
            Najlepší brankár: Peter Giertl, ZŠ Jánošovka, Školská 2, Čierny Balog

             

             

          • Naše skvelé plavkyne reprezentovali v zahraničí

          • V dňoch 30.4.-3.5.2023.sa zúčastnili žiačky našej školy Žofia GIERTLOVÁ 7.B a Tamara GIERTLOVÁ 5.B na medzinárodných plaveckých pretekoch partnerských miest: mesta Brezna a mesta Ciechanów v Poľsku. Dievčatá si vyplávali na tomto podujatí 9 medailí (1 zlatú , 2 strieborné a 6 bronzových ).         

            Naše žiačky sú členkami Športového klubu plávania Brezno . Patrí im obdiv za snahu a záujem reprezentovať a podávať čo najlepšie  športové výkony. Ďakujeme

      • Kontakty

        • Základná škola
        • sekretariát, ZRŠ : 0911 300 822 riaditeľ školy: 0911 925 922 ekonom. oddelenie 0911 662 812 školská jedáleň: 0917 383 386
        • Jánošovka, Školská 511/2 Čierny Balog Slovakia
        • Prima banka číslo účtu: SK41 5600 0000 0021 2112 9002
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje