• „Čítame pre radosť“

          • V školskom roku 2023/2024 sa naša škola zapojila do projektu s názvom „Čítame pre radosť“, ktorý bol vyhlásený MŠVVaŠ SR. Podarilo sa... boli sme vybratí do spomínaného projektu, v rámci ktorého sme získali sumu vo výške 1 000 €. Za tento finančný príspevok sme nakúpili knihy v sieti kníhkupectva Panta Rhei, a to pre žiakov I. a II. stupňa. Vďaka tomu sa v škole zriadili štyri triedne knižnice. Jedna je umiestnená v priestoroch III.A triedy a druhá v IV.A triede. Ďalšie dve knižnice sú na II. stupni, a to v V.A a IX.B triede. Žiaci môžu triedne knižnice kedykoľvek navštíviť v spomínaných triedach a vypožičať si knihy, ktoré ich oslovia. Zodpovední za triedne knižnice boli vopred určení žiaci daných tried. Teší nás, že sa školský knižný fond rozšíril o ďalšie tituly (poézia, próza – rozprávky, povesti, bájky, detektívky, romány, ...), pretože aj vďaka nim si žiaci našej školy obohatia slovnú zásobu a pozdvihnú úroveň čitateľskej gramotnosti.

            Mgr. Andrea Turňová


          • Beseda so spisovateľom

          • Dňa 6.marca 2024 sa žiaci 4.ročníka zúčastnili besedy so spisovateľom, ilustrátorom a úspešným karikaturistom Petrom Zifčákom, ktorú pri príležitosti Týždňa slovenských knižníc zorganizovala Mestská knižnica Brezno. V príjemnej atmosfére autor predstavil nielen svoje knižné diela, ale deťom priblížil i výtvarnú tvorbu, ktorou je kreslený humor. Na začiatku si žiaci prezreli výstavu karikatúr, dozvedeli sa, ako takáto kresba vzniká, ale i to, že autor je so svojou najväčšou karikatúrou zapísaný v Slovenskej knihe rekordov. V druhej časti besedy spisovateľ prezradil, ako sa zrodili knihy pre detského čitateľa, čo ho motivovalo k ich napísaniu, a kde čerpá rozprávkové témy. Na záver pútavého rozprávania nechýbal priestor pre zvedavé otázky detí či vtipná kresba o cestovaní do školy. 

            Vďaka autorovmu pozitívnemu pohľadu na okolitý svet sme z besedy odchádzali s dobrou náladou a s presvedčením, že aj vďaka knihám sa dajú plniť tajné sny 

            Mgr. Mariana Giertlová, ZŠ Jánošovka, Čierny Balog  

            Viac na: https://www.facebook.com/share/p/PHebxHZrnaPDvaHd/ 

             

          • Hviezdoslavov Kubín – okresné kolo

          • Tento rok sa konal jubilejný 70. ročník súťaže Hviedoslavov Kubín. Ako u nás býva zvykom, aj my sme sa zapojili do najstaršej celoslovenskej súťaže v prednese poézie a prózy. Dňa 7.3.2024 sa naše žiačky a žiaci – Nikolka Štulrajterová (2.B), Lukáš Zemko (4.B), Jakub Giertl (5.A), Zuzana Budovcová (8.B) a Sabína Medveďová (8.A), zúčastnili okresného kola, ktoré sa konalo v Centre voľného času v Brezne. Zuzana Budovcová úspešne reprezentovala našu školu a v umeleckom prednese prózy postúpila do regionálneho kola.

            Srdečne jej gratulujeme a prajeme veľa ďalších úspechov. Všetci naši recitátori predviedli výborné výkony a ďakujeme im za reprezentáciu našej školy. Veríme, že si odniesli cenné skúsenosti, ktoré využijú v budúcom ročníku recitačnej súťaže. Už teraz sa tešíme na ďalší rok!

            Mgr. Katarína Vránska Sitarčíková

          • Záchranárik

          • Dňa 29.2.2024 k nám zavítali záchranári Záchrannej zdravotnej služby - Nemocnice s poliklinikou Brezno.

            Deti zo školských klubov sa naučili základy poskytovania prvej pomoci a pomoci sebe a svojím blízkym. Deti mali možnosť naučiť sa niečo nové a zároveň si aj prakticky vyskúšali prvú pomoc a oživovanie na cvičných figurínach.

            Na záver dostali deti Diplomy malého záchranára a vonku sa oboznámili aj so samotnou sanitkou.

            Mgr. Helena Elena Dilská

          • Zbierame použitý kuchynský olej!

          • Prineste použitý kuchynský olej v uzatvorenej plastovej fľaši do označeného kontajnera v chodbe, kde sa platia obedy, alebo ho odovzdajte ktorejkoľvek pani kuchárke v jedálni.

            Olej bude zhodnotený pri výrobe biopaliva. Spoločne tak pomôžeme chrániť prírodu!

          • Úspešný riešiteľ biologickej olympiády

          •    Okresné kolo biologickej olympiády kategórie C sa konalo dňa 13. februára v priestoroch ZŠ Pionierska 2 v Brezne. Zišlo sa tu dokopy 18 žiakov, víťazov a postupujúcich zo školských kôl, aby sa pokúsili čo najlepšie popasovať s nie ľahkými úlohami z oblasti biológie.  Našu školu reprezentovali deviataci, Samuel Voštiar a Zoja Kováčiková z 9.A triedy. Po náročnej praktickej časti, v ktorej si žiaci mali pripraviť mikroskopický preparát a následne ho pozorovať pod mikroskopom, nasledovala teoretická časť formou písomného testu. Milým prekvapením pre Samka bolo jeho pekné umiestnenie, ocitol sa na 4. mieste a zároveň sa stal úspešným riešiteľom biologickej olympiády. Obidvom našim deviatakom patrí obdiv za ich zanietenie pre prírodu a odvahu ukázať svoje schopnosti mimo svojej školy. Držíme im palce a prajeme ešte veľa úspechov.

             Mgr. Silvia Pendziviaterová

              

          • Jubilejný 70. ročník súťaže Hviezdoslavov Kubín v ZŠ Čierny Balog

          • V dňoch 30. januára a 5. februára 2024 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo 70. ročníka súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy HVIEZDOSLAVOV KUBÍN.

            V I. kategórii (2. - 4. ročník) súťažilo 24 žiakov. Všetci recitátori sa na súťaž zodpovedne pripravili, porota však musela vybrať tých najlepších a rozhodla nasledovne:

            Prednes poézie:

            1. miesto – Nikola Štulrajterová (2. B)

            2. miesto – Ivan Novák (4. A)

            3. miesto – Nina Giertlová (3. B), Ján Caban (4. B)

            Prednes prózy:

            1. miesto – Lukáš Zemko (4. B)

            2. miesto – Martin Melicher (4. A)

            3. miesto – Lea Martinková (3. B), Barbora Kvietková (2. B)

             

            V II. kategórii (5. – 6. ročník) a III. kategórii (7. – 9. ročník) sa predstavilo 25 recitátorov. Porota mala náročné rozhodovanie, pretože každý súťažiaci bol kvalitne pripravený. Konečné rozhodnutie poroty bolo nasledovné:

             

            Výsledky II. kategórie:

            Prednes poézie

            1. miesto – Jakub Giertl (5. A)

            2. miesto – Peter Giertl (5. A)

            3. miesto – Lucia Potkányová (6. A), Šimon Drnaj (5. B)

            V prednese prózy v II. kategórii sme nemali postupujúcich súťažiacich.

             

            Výsledky III. kategórie

            Prednes poézie

            1. miesto – Sabína Medveďová (8. A)

            2. miesto – Margaréta Kvietková (8. B)

            3. miesto – Peter Olšiak (7.ročník)

            Prednes prózy

            1. miesto – Zuzana Budovcová (8. B)

             

            Postupujúcim blahoželáme a prajeme veľa úspechov v obvodnom kole súťaže.

            Mgr. K. Rončáková, PaedDr. Michaela Kováčiková

          • Karneval

          • Stretnú sa víla, princezná, policajt a mrkva... to nie je začiatok vtipu, ale parádnej zábavy, ktorú sme „roztočili“ 9. februára v priestoroch našej školy. Najskôr sa žiaci i pani učiteľky  odetí do rôznych masiek stretli v triedach a počas tretej hodiny sa všetci zišli v dolnom pavilóne. Konal sa totiž KARNEVAL!!! Vďaka pani učiteľkám sa chodba premenila na diskotéku pre všetkých – malých, veľkých, starých, mladých, rozprávkové postavy, rôzne povolania, vymyslené postavičky, ale i popcorn, či rubikovu kocku :-) Celý prvý stupeň sa vlnil v rytme hudby, tancoval, spieval, zabával sa a rozdával úsmevy na všetky strany. Deň plný zábavy pokračoval na ďalších hodinách a nevynechali ho ani pani vychovávateľky v ŠKD.

            Ďakujeme aj našim tetám kuchárkam, ktoré nám pripravili úžasné šišky! Do skorého „zamaskovania“ priatelia 😊

            J.Š.

          • Lyžiarsky výcvik žiakov 7. a 9. ročníka

          • V dňoch 5. – 9. februára 2024 sa uskutočnil lyžiarsky kurz, ktorého sa zúčastnili žiaci 7. a 9. ročníka Základnej školy, Jánošovka, Čierny Balog. Lyžiarsky výcvik, so zameraním na zjazdové lyžovanie, prebiehal vo veľmi náročných podmienkach na zjazdovkách lyžiarskeho strediska SKI Čierny Balog.

            Cieľom výcviku bolo osvojiť si základné lyžiarske zručnosti a vedomosti, zásady bezpečnosti a správania sa, zásady ochrany prírody počas lyžovania. Žiaci úspešne a bezpečne zvládli základnú techniku zjazdového lyžovania. Počasie bolo nepriaznivé, ale žiaci obohatení o nové zážitky a skúsenosti odchádzali domov spokojní. Na záver kurzu sa lyžiari oblečení vo fašiangových maskách rozlúčili s tohtoročným snehom v stredisku.

            Vďaka všetkým žiakom, ktorí prišli na svah lyžovať, za ich usilovnosť a vytrvalosť a inštruktorom za ich poctivú prácu.

            Mgr. Pavol Daxner

          • Vystúpenie v KD v Čiernom Balogu

          • Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde .......“ - jedna z najznámejších a na Slovensku najrozšírenejších fašiangových pesničiek.                                                                                                                                      Fašiangy vrcholia posledný týždeň pred veľkonočným pôstom. Sú obdobím veselosti  a hodovania, vyvrcholením ktorého je fašiangová zábava. Aj balockí seniori sa radi zabávajú. A tak im deti zo ZŠ, Jánošovka z hudobno-dramatického krúžku svojím programom spríjemnili ich seniorské fašiangové posedenie. Za krásny, úsmevný a fašiangový program ich pohostili tradičnými fašiangovými šiškami.

            Mgr. Erika Turčinová

          • LYŽIARSKY VÝCVIK ŽIAKOV 2.ROČNÍKA

          • Dvadsaťtri skvelých druhákov sa s veľkým nasadením rozhodlo zdolávať v poslednom januárovom týždni  kopec v lyžiarskom stredisku SKI Čierny Balog. Výborné lyžiarske podmienky, priaznivé slnečné počasie obohacovali denne náš  výcvik. Každý jeden lyžiar urobil veľký pokrok vo svojom osobnom napredovaní, zdokonalil sa nielen v technike zjazdového lyžovania ale aj pomoci kamarátom, pravidlám správania sa na lyžiarskom svahu.

            Veríme, že všetko čo sme našim druhákom odovzdali, ich v ďalšom živote obohatí. 

            Poďakovanie  patrí všetkým žiakom, ktorí sa lyžiarskeho výcviku zúčastnili, ich rodičom, ktorí im umožnili získať nové skúsenosti a zručnosti  a taktiež aj obetavým inštruktorom. 

            Všetci ste boli skvelí🙂 

          • KLOKAN

          • Klokaníme 26. marca 2024

            Prihlás sa do 16. februára 2024

            Matematický klokan je medzinárodná matematická súťaž pre žiakov základných a stredných škôl, v ktorej vlani súťažilo viac ako 6 miliónov žiakov z 51 krajín sveta. Vyhlasovateľom súťaže je asociácia Kangourou sans frontiéres so sídlom v Paríži. Organizátorom súťaže v Slovenskej republike je Talentída, n. o.

            Ak aj TY máš rád hlavolamy a výzvy, „daj dokopy“ 5 € a prihlás sa do súťaže u pani učiteľky Mgr. Kataríny Pepichovej (1.B) alebo u svojich vyučujúcich matematiky😊

          • Šaliansky Maťko

          • Aj tento rok sa za múrmi našej školy recitovalo. Pred učiteľskú porotu školského kola sa dňa 23.1.2024 postavili žiaci piateho, šiesteho a siedmeho ročníka. Súťažilo sa v dvoch kategóriách, kde sa umeleckého prednesu slovenskej povesti zúčastnilo dokopy 16 žiakov, spomedzi ktorých bolo náročné vybrať víťaza. Aj napriek ťažkému rozhodovaniu sa porota rozhodla nasledovne:

            II. kategória:

            1. miesto – Peter Giertl (V.A)
            2. miesto – Patrícia Belková (V.B)
            3. miesto – Jakub Giertl (V.A), Juraj Giertl (V.B)

            III. kategória:

            1. miesto – Lucia Potkányová (VI.A)
            2. miesto – Paulína Pančíková (VI.B)
            3. miesto – Monika Ridzoňová (VII.r .)

            Žiakom srdečne blahoželáme a postupujúcim prajeme veľa úspechov v okresnom kole!

            Mgr. Andrea Turňová

             

          • Zber elektroodpadu a vybitých batérií

          • Naša škola v spolupráci s organizáciou Živica a firmou Sewa v rámci projektu Elektroodpad - dopad vyhlasuje zber drobného elektroodpadu a vybitých batérií. (kanvice, nabíjačky, ovládače, tablety, hriankovače, žehličky,... )Zber potrvá do konca februára.Zberové nádoby sa nachádzajú v dolnom pavilóne pri knižnici.

          • Poďakovanie!

          • Občianske združenie Koľko Lásky sa čo najsrdečnejšie poďakovalo našej škole ZŠ, Jánošovka, že sa v roku 2023 stala súčasťou zbierky Koľko Lásky sa zmestí do krabice od topánok.

            Ako malé poďakovanie udelilo pre našu školu čestné ocenenie "Škola s dobrým srdcom".

            Nech je pre Vás pripomenutím, že aj malá pomoc dokáže naozaj veľa, keď je dlhodobo udržateľná a jednotná.

             

          • Odovzdanie daru pre detské oddelenie NsP Brezno n.o.

          • Dňa 19.12.2023 zástupcovia pedagógov s pánom riaditeľom Karol Mϋllerom odovzdali osobne Finančný dar v sume 2000€ pre Detské oddelenie NsP Brezno n.o. Finančný dar prevzala vedúca setra Mgr. Zina Veždúrová, ktorá srdečne všetkým poďakovala a popriala pokojné vianočné sviatky.

          • Vianočná besiedka ŠKD

          • Atmosféra a čaro blížiacich sa najkrajších dní v roku nechýba v týchto dňoch ani u nás v škole. V stredu 13.12. sme v našej škole privítali hostí - rodičov, starých rodičov a všetkých priateľov školy, na krásnom predstavení našich úžasných deti - Vianočná besiedka ŠKD. Každý, kto sa prišiel pozrieť určite uzná, že to bolo krásne a čarovné - plné spevu, tanca, básní a žiarivých očiek detí. Potlesk bol pre nás najväčšou odmenou.

            Veríme, že sme potešili každé jedno srdiečko.

                                                                                                                                                         Renáta Kvietková

          • Vianočná tržnica– „Deti deťom“

          • Ak niekto obdaruje dieťa nejakým darčekom, prejavená radosť pohladí dušu. Ale ak niekto vyčarí úsmev viacerým detičkám, ktoré sú počas vianočných sviatkov „uväznené“ za múrmi nemocnice a rozdúcha iskričky v ich očkách, tak nepohladí len dušu, ale i myseľ. Pretože až vtedy si človek uvedomí, aké má šťastie, keď sú jeho deti v teple domova a zdravé.

            Všetci dobre vieme, že tradície by sa mali udržiavať a my sme vďační, že aj v tomto školskom roku sa v priestoroch školskej telocvične konalo charitatívne podujatie, z ktorého výťažok pomôže niekomu, kto je našou budúcnosťou. Organizátori vianočnej tržnice, ktorej sa dňa 13.12.2023 zúčastnili nielen žiaci, učitelia a rodičia, ale aj starí rodičia, občania obce Čierny Balog, či redaktor z televízie Hronka a redaktorka rádia Regina – Stred, mali prostý zámer. Pomôcť tým, ktorí to potrebujú. A tak sme sa rozhodli, že toho roku pomôžeme detičkám na detskom oddelení v NsP v Brezne.

            Žiaci našej školy usilovne vyrábali, tvorili a kreatívne sa vyžívali, pretože aj oni chceli byť úslužní a pomôcť. Slovíčko vďaky však nepatrí len žiakom, ale aj učiteľom a návštevníkom, ktorí podporili a kúpili si výrobky robené s láskou. Vďaka týmto skvelým ľuďom sa nám podarilo vyzbierať úžasných 2 000 €, ktoré budúci týždeň odovzdáme primárovi MUDr. Norbertovi Surovému. Veríme, že ich tento finančný dar poteší a aj vďaka nemu budú mať detičky krajšie sviatky. Na záver už len toľko... Tešíme sa na ďalšie charitatívne podujatie, pretože radosť z obdarovania je pre človeka dvojnásobnou radosťou.

            Mgr. Andrea Turňová

             

    • Kontakty

      • Základná škola
      • sekretariát, ZRŠ : 0911 300 822 riaditeľ školy: 0911 925 922 ekonom. oddelenie 0911 662 812 školská jedáleň: 0917 383 386
      • Jánošovka, Školská 511/2 Čierny Balog Slovakia
      • Prima banka číslo účtu: SK41 5600 0000 0021 2112 9002
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje