• Oznam pre rodičov a žiakov

          • V stredu 6.apríla 2022 bude na škole prebiehať celoslovenské testovanie žiakov 9.ročníka  Testovanie T9-2022. Žiaci sa budú testovať najprv z Matematiky (90 minút)  a zo Slovenského  jazyka a literatúra (70 minút).

            Deviataci  po skončení testovania idú domov.

            Žiaci 7 a 8.ročníka majú tento deň dištančné vzdelávanie  - jednotlivé hodiny majú  podľa platného rozvrhu – buď online na Zoome alebo offline na Bezkriedy zadané úlohy- každý jeden vyučujúci žiakov oboznámi dopredu aká hodina bude (podľa toho či je administrátor testovania , externý dozor alebo je v škole).

            Žiaci sú povinní sa online vyučovania zúčastniť a zadané úlohy si vypracovať. Zvyšní žiaci sa vyučujú prezenčne podľa platného rozvrhu.

            Všetkým našim deviatakom držíme palce a prajeme veľa úspechov pri riešení jednotlivých zadaní.

          • Deň vody na ZŠ Jánošovka

          • Oslava Dňa vody sa dá pripraviť rôzne, napríklad prednáškou na tému voda, jej dôležitosť pre život, potreba šetrenia vodou a podobne. My sme sa rozhodli tento deň v každej triede odučiť minimálne jednu hodinu na tému voda v takmer všetkých predmetoch. V 6.A zábavne na hudobnej výchove kvízom o piesňach s témou vody, v 9.ročníku umelecky na výtvarnej výchove stvárnením podôb vody, vo 8.A vedecky na chémii ochutnávkou rôznych druhov minerálnych vôd a porovnávaním ich chemických vlastností v podobe katiónov. V súvislostiach globálneho vzdelávania vo 8.B na anglickom jazyku sledovaním dokumentu a následnou diskusiou o problémoch s vodou v rozvojových krajinách, v 5. ročníku na matematike zaokrúhľovaním a násobením príkladov o vode ako strategickej surovine pre celé ľudstvo a v 7.A na geografii rozhovorom o znečisťovaní morí a oceánov a hľadaním najviac znečistených miest na mape podľa súradníc.

            Na hodine slovenského jazyka žiaci v 6.B prečítali báj o slovenských plesách a diskutovali o pôvode plies na Slovensku a vedeckých faktoch týkajúcich sa našich plies, v 7.B si žiaci prečítali ukážku z knihy Robinson Crusoe a niektorí ju ilustrovali, iní zaujímavo dokončili príbeh.

            Ani žiaci prvého stupňa nazaháľali a v rôznej náročnosti podľa veku prežili s témou voda zaujímavé chvíle. V 0. ročníku sa deti naučili báseň o kvapke a tvorili kvapky, lovili ryby, tancovali a spievali na pieseň Prší, prší. Prváci zapĺňali rybníky a moria vodnými živočíchmi a zopakovali si, na čo všetko je voda potrebná, tiež čítali rozprávku o chrobáčikoch a dôležitosti dažďa. Druháci sa naštartovali básňou Vodný karneval, ktorú rozobrali, ale hlavne v nej objavovali rôzne podoby vody, okrem toho na prvouke pracovali s textom o znečistenom rybníku. Tretiaci absolvovali zaujímavý kvíz, ktorý nadviazal na učivo prírodovedy a štvrtáci v rámci vlastivedy pátrali po minerálnych prameňoch a kúpeľných mestách na Slovensku.

            Vďaka takémuto vyučovaniu si každý na škole uvedomil význam vody a jej prepojenie s našim životom v súvislostiach, nad ktorými sa možno bežne nezamýšľame.

            Mgr. Mária Budovcová ZŠ Čierny Balog, Jánošovka

          • Krásny úspech v krajskom kole dejepisnej olympiády

          • Dňa 22. marca 2022 sa online formou uskutočnilo krajské kolo dejepisnej olympiády, v ktorom mala zastúpenie aj naša škola. Žiak VIII.A triedy Jakub Kupec sa v silnej konkurencii 25 účastníkov nestratil a so ziskom 80 bodov obsadil veľmi pekné 6. miesto.

            Na 1. miesto stratil len necelé 4 body, čo je pri plnom počte 90 bodov naozaj veľmi málo.

            Jakub je v dnešnej dobe výnimočný žiak, ktorý okrem dejepisu žne úspechy aj v geografii a je výborný aj v ostatných predmetoch. Frekvencia výskytu takýchto žiakov je z roka na rok nižšia, preto je veľmi potrebné práve takýchto žiakov podporovať. Práve takíto žiaci sú budúcnosťou tejto krajiny.

            Aj keď Jakub nepostúpil do celoslovenského kola dejepisnej olympiády, patrí mu od nás veľká gratulácia a vďaka. Do budúcnosti mu prajeme veľa úspechov nielen v škole ale v aj osobnom živote.

             

                                                                                                                                                  Mgr. P. Švantner

             

      • Kontakty

        • Základná škola
        • sekretariát, ZRŠ : 0911 300 822 riaditeľ školy: 0911 925 922 ekonom. oddelenie 0911 662 812 školská jedáleň: 0917 383 386
        • Jánošovka, Školská 511/2 Čierny Balog Slovakia
        • Prima banka číslo účtu: SK41 5600 0000 0021 2112 9002
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje